Κυριακή 12 Απριλίου 2009

Όχι στον πόλεμο - Όχι στο ΝΑΤΟ (δελτίο αντιπληροφόρησης)

Μαχητικές διαδηλώσεις σε Ευρώπη και Ελλάδα
Η πρόσφατη Σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο, από 1 ως 5 Απριλίου 2009 έγινε εν μέσω μαζικότατων και μαχητικών διαδηλώσεων με αφορμή τα 60 χρόνια από την ίδρυση του στρατοκρατικού αυτού μηχανισμού. Αντιπολεμικά κινήματα και φιλειρηνικές οργανώσεις, το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, πολίτες από κάθε γωνιά του πλανήτη είπαν Όχι στον πόλεμο - Όχι στο ΝΑΤΟ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο Στρασβούργο και στο Κίελο.

Για μερικά 24ωρα τέθηκαν εκτός ισχύος βασικά δημοκρατικά δικαιώματα -συνάθροισης, ελευθερίας της διακίνησης και της γνώμης, κ.λπ.- τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία. Χιλιάδες διαδηλωτές παραβρέθηκαν στα γενέθλια του ΝΑΤΟ ζητώντας τη διάλυσή του, κι ακόμη περισσότεροι αστυνομικοί (16.000 από τη γερμανική πλευρά και πολύ περισσότεροι από τη γαλλική) προσπάθησαν να τους εμποδίσουν. Οι διαδηλώσεις ήταν μαζικότατες, μαχητικές και σε γενικές γραμμές εξελίχθηκαν ειρηνικά, με εξαίρεση τις άγριες συγκρούσεις που ξέσπασαν το απόγευμα του Σαββάτου στο Στρασβούργο.

Η αστυνομία έκανε εκατοντάδες προληπτικές συλλήψεις, έφοδο σε κάμπινγκ διαδηλωτών και με τη βοήθεια και του στρατού (στη γερμανική πλευρά), επιτέθηκε πολλές φορές σε διαδηλωτές με δακρυγόνα, κρότου λάμψης, αντλίες νερού και σφαίρες καουτσούκ. Ζηλεύοντας την ελληνική κυβέρνηση, οι αρχές σε πολλές περιπτώσεις απαγόρευαν στους διαδηλωτές να διασχίσουν το κέντρο φορώντας μάσκες και κουκούλες. Παρ’ όλα αυτά οι συγκρούσεις και οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν για πολλές ώρες και το Σάββατο. Εκατοντάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν, ενώ λίγοι τραυματίστηκαν (ανάμεσά τους και φωτορεπόρτερ).Το εορταστικό κλίμα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σκιάστηκε και από τη διάσκεψη κινημάτων που έγινε στις 5/10/2009 στη Στουτγάρδη, και η οποία υιοθέτησε την λεγόμενη Έκκληση της Στουτγάρδης ενάντια στο ΝΑΤΟ, η οποία διακινείται σε όλη την Ευρώπη. Στην Έκκληση καταγγέλλεται για άλλη μια φορά ο απόλυτα αρνητικός και άκρως επικίνδυνος ρόλος του ΝΑΤΟ για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ελευθερία των λαών και των πολιτών της Ευρώπης.

Το κείμενο της Έκκλησης συνυπογράφουν εκατοντάδες άνθρωποι των κινημάτων, φιλειρηνικών, κοινωνικών και αριστερών οργανώσεων σε όλη την Ευρώπη και στη χώρα μας (η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται).

Η ακόμη στενότερη σύμπλευση της Ε.Ε. με την πολιτική του ευρωατλαντισμού και η πλήρης πρόσδεση της ευρωπαϊκής «ασφάλειας» με τα νατοϊκά συμφέροντα, που επιχειρήθηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο, αποτελεί επιλογή υψηλού κινδύνου για τους λαούς της Ευρώπης

Στη Σύνοδο συζητήθηκε το ζήτημα του Αφγανιστάν (ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα) ζήτησε από τους Ευρωπαίους αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων αλλά και κινήσεις για την «ανοικοδόμηση» της χώρας. Συζήτηθηκαν επίσης οι σχέσεις ΝΑΤΟ – Ρωσίας και η εκλογή νέου γραμματέα της Συμμαχίας.

Αντινατοϊκές εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις για τη διάλυση του ΝΑΤΟ και για τη απομάκρυνση των νατοϊκών εγκαταστάσεων/βάσεων και στρατοπέδων του Τιρνάβου, του Ακτίου και της Σούδας, έγιναν και στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παραδόσεις

Παραδόσεις
Δείτε τη! αξίζει!

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP