Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Ανακοίνωση - Κάλεσμα του Ελεύθερου Γαλαξία για τους Μετανάστες - Μικροπωλητές


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΕΣ

Την Τετάρτη 6 Μαΐου, αστυνομικοί ένστολοι, άστολοι, φανεροί, μυστικοί, κρατικοί, και δημοτικοί μαζεύτηκαν για μια ακόμη φορά στην πλατεία της Νέας Σμύρνης για μια οργανωμένη επίθεση εναντίον των μεταναστών-μικροπωλητών. Εκείνοι παράτησαν τις τσάντες τους δεξιά και αριστερά κι άρχισαν να τρέχουν. Το εμπόρευμά τους κατασχέθηκε από τη δημοτική αρχή με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να μην έχουν τρόπο επιβίωσης για τις επόμενες εβδομάδες.

Αυτό δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι επιχειρήσεις «σκούπα» εναντίον των μεταναστών έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο σε όλη την Αθήνα. Τα κυρίαρχα ΜΜΕ στηρίζουν την όλη προσπάθεια με ξενοφοβικά ρεπορτάζ που παρομοιάζουν την παρουσία των μεταναστών στους δημόσιους χώρους της πόλης με επιδημία. Με το πρόσχημα της «ασφάλειας» και της «υγιεινής», στήνεται ένα ρατσιστικό παιχνίδι ελέγχου και εξουσίας με βίαιες επιθέσεις, κατασχέσεις εμπορευμάτων, συλλήψεις και απελάσεις που εντατικοποιούνται και διευρύνονται. Η «σταυροφορία» μάλιστα της ΕΛ.ΑΣ έφθασε στο σημείο της ακραίας προσβολής των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων ενώ οι ακροδεξιές ομάδες οργανώνουν ανενόχλητες δολοφονικές επιθέσεις.

Από το 2006 οι ελληνικές αρχές, στη λογική ενίσχυσης των μέτρων για μια «Ευρώπη-φρούριο», έχουν θέσει σε ισχύ νόμο που δεν επιτρέπει την έκδοση άδειας μικροπωλητή σε μετανάστες (με εξαίρεση ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Έτσι μετανάστες-μικροπωλητές που έχουν νόμιμη άδεια παραμονής, βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία, τις διακρίσεις και το ρατσισμό.

Ο Δήμος της Νέας Σμύρνης, που συστηματικά προωθεί την εξάπλωση των εμπορικών χρήσεων σε όλο το μήκος και το πλάτος της Πλατείας, συμμετέχει στο ρατσιστικό παιχνίδι του ελέγχου και εξουσίας με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο. Έχοντας διορίσει ως υπεύθυνο αντιδήμαρχο το δημοτικό σύμβουλο Διονύση Κονιδάρη, που επιπλέον διαθέτει κατάστημα στην πλατεία, έχει εξασφαλίσει τον καθημερινό εκφοβισμό τους ακόμα και εκτός των οργανωμένων επιχειρήσεων της αστυνομίας. Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, κάποιοι παρουσιάζουν τις τοπικές επιχειρήσεις να απειλούνται από την φτηνή πραμάτεια, τα εμπορεύματα χωρίς μάρκα και τα πειρατικά CD. Στην πραγματικότητα τόσο οι μετανάστες-μικροπωλητές όσο και οι τοπικές επιχειρήσεις απειλούνται εξίσου από την εξάπλωση εμπορικών αλυσίδων και πολυεθνικών που φυτρώνουν παντού σαν τα μανιτάρια. Ας μην παίξουμε το παιχνίδι τους.

Οι μετανάστες καταδιωγμένοι από πόλεμο, οικονομικές και επισιτιστικές καταστροφές αναζητούν μια καλύτερη ζωή στο δυτικό κόσμο. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με όλους τους μετανάστες, όχι στα πλαίσια φιλανθρωπίας ή λύπησης. Είμαστε αλληλέγγυοι γιατί νιώθουμε ότι με τους μετανάστες είμαστε από την ίδια πλευρά, ότι η καθημερινή καταπίεση και εκμετάλλευση που δεχόμαστε, είτε στη δουλειά είτε στο δρόμο, είναι κοινή για έλληνες και ξένους.

  • Να σταματήσουν οι επιχειρήσεις «σκούπα» από την αστυνομία.
  • Να σταματήσει η Δημοτική αστυνομία να εκφοβίζει τους μετανάστες - μικροπωλητές
  • Να επιστρέψει ο Δήμος τα κατασχεθέντα εμπορεύματα
  • Ίσα δικαιώματα για έλληνες και μετανάστες

    ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΪΟΥ
    18:30 – ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
    21:00 – ΓΙΟΡΤΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΕΣ

    Νέα Σμύρνη, 25/5/2009
    Ελεύθερος Γαλαξίας / http://eleftherosgalaxias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παραδόσεις

Παραδόσεις
Δείτε τη! αξίζει!

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP