Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

ΨΗΦΙΣΜΑ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 8/2

O ΓΑΛΑΞΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Ο Γαλαξίας δημιουργήθηκε με την κατασκευή της πλατείας της Νέας Σμύρνης το 1969. Για 30 χρόνια, με μια σκανδαλώδη σύμβαση, δόθηκε προς εκμετάλλευση σε ιδιώτη. Με την πτώση της δικτατορίας, το διαχρονικό αίτημα των κατοίκων ήταν να αποδοθεί στην πόλη. Η σύμβαση έληξε το 1998 αλλά εδώ και 10 χρόνια η τύχη του Γαλαξία δεν άλλαξε. Η δημοτική αρχή αρχικά άφησε το χώρο να ρημάξει. Στα τέλη του 2005 η κινητοποίηση κατοίκων και φορέων απέτρεψε νέα μίσθωση του χώρου σε ιδιώτη. Από τότε βρίσκεται σε καθεστώς ανάπλασης, χωρίς να έχει διευκρινιστεί η μελλοντική λειτουργία του και χωρίς να έχει αποκλειστεί η «αξιοποίησή» του από ιδιώτες, στα πρότυπα των «δημοτικών» κινηματογράφων Σπόρτινγκ και Φιλίπ, που μισθώθηκαν σε ιδιώτη επιχειρηματία.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα αυτοδιαχειριζόμενο δημόσιο χώρο, μη εμπορευματικού χαρακτήρα. Ο Ελεύθερος Γαλαξίας θέλουμε να γίνει χώρος συνάντησης ανθρώπων και κινημάτων, να γίνει τόπος έκφρασης και δημιουργίας πολιτιστικών και κοινωνικών ομάδων. Ένας ζωντανός χώρος δημόσιας διαβούλευσης για πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα.

Γι’ αυτό απαιτούμε από το Δήμο Ν. Σμύρνης να ακυρώσει τις διαδικασίες παρέμβασης στο χώρο και να σεβαστεί τη θέληση και τους αγώνες των πολιτών.

Καλούμε κινηματικές συλλογικότητες, πολιτιστικές ομάδες, συλλογικότητες που παρεμβαίνουν σε εργασιακούς χώρους, τη νεολαία της πόλης και καθένα / καθεμιά ξεχωριστά, να αγκαλιάσουν τον χώρο και με τη συμμετοχή τους να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας και των παρεμβάσεων του Ελεύθερου Γαλαξία.

Ψήφισμα λαϊκής συνέλευσης 08/02/2009

3 σχόλια:

  1. Καταρχήν να συγχαρώ εκείνη τη Μαρία, που πέτυχε να στριμώξει σε λίγες φράσεις όλα τα στερεότυπα και τα κλισέ περί επικίνδυνων ομάδων και συνθηκών κοινωνικής αταξίας, για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι η τηλεόραση κάνει καλή δουλειά, η πραγματική ζωή θέλει λίγο παραπάνω διάβασμα, γιατί οι αδιάβαστοι μας έκαψαν τη γούνα, ζητώντας να έρχονται όπου χρειάζεται τα καλόπαιδα, με σκούπα και φαράσι να μαζεύουν ό,τι περισσεύει και διαταράσσει την ησυχία των νοικοκυραίων: μείζον πρόταγμα η τάξη και η ασφάλεια, μείζον θύμα τα δικαιώματα και οι ελευθερίες. Κι άντε να πεις τώρα στη Μαρία, ότι πέρα από την εικονική υπάρχει και η πραγματική πραγματικότητα. Και όταν τα παιδάκια της θα πάψουν να παίζουν κάτω από την επίβλεψή της και να φαντάζεται ότι τα σοκάρουν τα συνθήματα στους τοίχους, θα της εξηγήσουν, με τη σκληρότητα που έχουν τα εφηβάκια, ότι η ζωή δεν είναι το σαλονάκι τους. Θα δάκρυσε, υποθέτω, η Μαρία για τον Gregory, γιατί να μην δάκρυσε, όλοι δακρύζουμε όταν βλέπουμε λυπητερές ταινίες. Το άλλο βήμα είναι το δύσκολο, να καταλάβει ότι τα δικά της επιχειρήματα σκοτώνουν τον Gregory, τον κάθε Gregory που θα βρεθεί στο λάθος σημείο την σωστή στιγμή. Κι επειδή τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο, ας βάλει κανένα σωσίβιο γιατί η μαύρη αλήθεια είναι ότι τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ανθρωπότητα γίνανε στο όνομα του νόμου και της τάξης, στο όνομα της πειθαρχίας και της συμμόρφωσης, στο όνομα αυτού που αναπαράγει αμάσητο ως αίτημα η Μαρία. Μερικά απ' αυτά τα εγκλήματα φέραν τον κόσμο στον Γαλαξία, να διαμαρτυρηθεί και να διεκδικήσει τα αυτονόητα -το πανεπιστημιακό άσυλο είναι σπουδαία ιστορία για την διηγηθώ στην Μαρία, έτσι κι αλλιώς τα πανεπιστήμια είναι μακρυα απ' τη γειτονιά της κι ανάγκη που τις έχουνε δηλαδή τις Μαρίες. Μια βόλτα στην πόλη, όμως, Μαρία, για να δεις που βρίσκονται οι κίνδυνοι και να εγκαλέσεις μετά τον όποιο Κουτελάκη ψήφισες κι έβγαλες δήμαρχο. Κι ακόμα πιο δύσκολο, μια βόλτα στους δρόμους αυτής της νεολαίας που κρίνεται [και κατακρίνεται]από τους ρήτορες του νεοφιλελευθερισμού σε μια αντιπαράθεση όπου αφύπνιση ισούται με ηθικό ξεστράτισμα, συλλογικότητα ισούται με εκτροφείο ναρκωτικών και εγκληματικότητας και συλλογική δράση ισούται με καταστροφές και χάος.
    Εγώ πάλι δεν θα καλέσω την Μαρία στον Γαλαξία. Διαφέρει τόσο από το σαλονάκι της που θα σοκαριστεί η γυναίκα!

    Αφροδίτη Κουκουτσάκη

    Υ.Γ. Αυτή η Μαρία παραείναι όμως, για να είναι πραγματικό πρόσωπο. Αν υποψιαστώ ότι κάποιος μας κάνει πλάκα και μας αφήνει και γράφουμε, ε, θα παρεκτραπώ κι ας μην είναι της ηλικίας μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. einai polles maries sti suneleusi pou erxontai mono gia auti, den xeroun ti einai i katalipsi,kai einai sti kosmara tous... vre oust

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://blogathinaios.blogspot.com/2009/02/blog-post_1171.html?showComment=1235572860000#c3432249912219236264

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παραδόσεις

Παραδόσεις
Δείτε τη! αξίζει!

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP