Τρίτη 8 Απριλίου 2008

100 ημέρες Δράσης, Κοινωνικοποίησης, Διασκέδασης

Το ιστορικό
Κατά τη διάρκεια των γεγονότων της εξέγερσης που πυροδότησε η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από την αστυνομία, ανένταχτοι ενεργοί πολίτες, δημοτικές και κινηματικές συλλογικότητες καταλάβαμε το στις 14 Δεκέμβρη 2008 Γαλαξία, το κτίριο που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης μας.
Αρχικός μας στόχος ήταν η δημιουργία ενός ανεξάρτητου κέντρου πληροφόρησης και δράσης, για τις ανάγκες της εξέγερσης.
Η παντελής όμως απουσία ενός χώρου κοινωνικής έκφρασης από την πόλη μας, έδωσε νέα ώθηση στο εγχείρημά μας. Σκεφτήκαμε πως ο «Γαλαξίας», λόγω της θέσης και της ιστορίας του, μπορεί και πρέπει να γίνει ένας αυθεντικός αυτοδιαχειριζόμενος δημόσιος χώρος, μη εμπορευματικού χαρακτήρα.
Δέκα χρόνια απαξίωσης και εγκατάλειψής του, και με αβέβαιη προοπτική για το μέλλον του, ήταν πάρα πολλά.


Τί θέλουμε
Πιστεύουμε ότι η πόλη έχει ανάγκη από :
• ένα ανοιχτό αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό στέκι,
• έναν ζωντανό χώρο συνάντησης ανθρώπων και κινημάτων,
• ένα χώρο δημόσιας διαβούλευσης και πολιτιστικής έκφρασης χωρίς «Τιμοκατάλογο» στο τραπέζι
• μια πηγή εναλλακτικής πληροφόρησης και δημιουργικής αντίστασης.
Ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο με τη βαθιά οικονομική κρίση και με την ένταση της καταστολής και του κρατικού αυταρχισμού, η πρόκληση είναι μεγαλύτερη. Θέλουμε να μετατρέψουμε τον «Γαλαξία», όχι σε καταφύγιο προσωπικών ή στενών πολιτικών επιδιώξεων αλλά σε ορμητήριο αλληλεγγύης και δράσης για τη νεολαία, τους εργαζόμενους και όσους οδηγούνται στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής.

Τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα
Με καθημερινή προσπάθεια μετατρέπουμε το Γαλαξία από ένα γιαπί, χωρίς υποδομές, σε φιλόξενο χώρο. Με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, στις εβδομαδιαίες ανοιχτές συνελεύσεις κάθε Δευτέρα (ώρα 19:30), αποφασίζουμε για τα ζητήματα διαχείρισης του χώρου, αλλά και για τις πρωτοβουλίες και τις δραστηριότητες που θα αναλάβουμε.

Μέχρι τώρα διοργανώσαμε ανοιχτές συζητήσεις - εκδηλώσεις, με μεγάλη συμμετοχή, για κοινωνικά και πολιτικά θέματα, όπως :
- Τοπική πορεία ενάντια στην καταστολή
- Εκδήλωση - συζήτηση για το Παλαιστινιακό, με αφορμή την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα
- Εκδήλωση - συζήτηση για τη δολοφονική επίθεση στην Κωσταντίνα Κούνεβα . Παρέμβαση στον ΗΣΑΠ Καλλιθέας για το ίδιο θέμα και συντροφική κουζίνα οικονομικής ενίσχυσης,
- Εκδήλωση - συζήτηση για τους δημόσιος χώρους,
- Συζήτηση - εκδήλωση αλληλεγγύης στους κρατούμενους και τους συλληφθέντες της εξέγερσης.

Μόνιμες δραστηριότητες
Ταυτόχρονα, ομάδες εργασίας, σε εθελοντική βάση, έδωσαν και δίνουν ζωή στον χώρο με :
- προβολές ταινιών κάθε Πέμπτη (ώρα 21:00),
- εκθέσεις,
- μαθήματα ξένης γλώσσας και υπολογιστών,
- αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο,
- χαριστικό παζάρι
κι ακόμη πάρτυ, ρεμπέτικες βραδιές, λαϊκά γλέντια

Είμαστε ακόμη στην αρχή...
Μετά την πετυχημένη λαϊκή συνέλευση, που έγινε στις 8 Φλεβάρη, καταλήξαμε σε ψήφισμα και ξεκινήσαμε εκστρατεία συλλογής υπογραφών υποστήριξης. Η αλληλεγγύη ήταν αναπάντεχη.
Δεν έχουμε αυταπάτες
• για τη στάση του συστήματος απέναντι σε εγχειρήματα επανοικειοποίησης δημόσιων χώρων, ειδικά μετά τις κατασταλτικές και αυταρχικές πρακτικές που προωθούνται το τελευταίο διάστημα.
• για τη θεσμική κατοχύρωση του χώρου,
γι’ αυτό και αγωνιζόμαστε για την κοινωνική κατοχύρωσή του.

Εχουμε εμπιστοσύνη …
• στη δυναμική μας. Μετά από 100 ημέρες συνδιαμόρφωσης μέσα από δημιουργικές διαφωνίες, το εγχείρημά μας κατάφερε να κοιτάζει το μέλλον και να διεκδικεί μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
• στο πλούσιο δυναμικό ανθρώπων και κινημάτων της πόλης μας, που με την ενεργό συμμετοχή τους θα συμβάλουν στη στήριξη του Ελεύθερου Γαλαξία και θα συμμετέχουν στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του.

Γι’ αυτό απευθυνόμαστε σε όλες και όλους εσάς!ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Ο ΓΑΛΑΞΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
Νέα Σμύρνη, 23/3/2009

Ελεύθερος Γαλαξίας/ eleftherosgalaxias.blogspot.com

1 σχόλιο:

 1. Ένας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΓΑΛΑΞΙΑΣ»
  ενάντια στο ξεπούλημα των δημόσιων χώρων
  της Νέας Σμύρνης


  O δήμαρχος της πόλης, δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, μαζί με τους νεοφασίστες του ΛΑΟΣ, τον τελευταίο καιρό εμφανίζονται υπέρμαχοι της «νομιμότητας» και καλούν τον εισαγγελέα να επέμβει αδειάζοντας τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΓΑΛΑΞΙΑ» από τους καταληψίες.
  Την ίδια στιγμή μια σειρά ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ, με το έναν ή τον άλλο τρόπο, εκχωρήθηκαν, εκχωρούνται ή κινδυνεύουν να εκχωρηθούν στο ιδιωτικό κεφάλαιο, με αδιαφάνεια και παράνομες διαδικασίες, από την ίδια δημοτική αρχή που μας εγκαλεί. Τι υποκρισία!
  Αρχίζοντας από τον ίδιο τον ΓΑΛΑΞΙΑ, που η κατάληψη του έγινε ακριβώς για να αποτραπεί η σχεδιαζόμενη από το Δήμο εκχώρησή του σε ιδιωτικά συμφέροντα και η μετατροπή του σε μια ακόμη καφετέρια.
  Δεν είναι τυχαίο ότι το 2005 η προσπάθεια μετατροπής του ΓΑΛΑΞΙΑ σε καφετέρια αποτράπηκε από τις κινητοποιήσεις ενεργών πολιτών και πλήθος κόσμου και το μάζεμα υπογραφών.

  Την ίδια χρονιά αγοράστηκαν από το Δήμο με υψηλότοκο δάνειο και αδιαφανείς διαδικασίες οι δύο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ, το «Σπόρτιγκ» και το «Φιλίπ», για να ενοικιαστούν σε επιχειρηματία για 80.000 ευρώ το χρόνο, αντί να γίνουν δημοτικοί κινηματογράφοι.

  Το 2002 η ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΡΥΛΛΟΥ, ο μεγαλύτερος δημόσιος χώρος της πόλης και ένας από τους μεγαλύτερους αδόμητους τότε χώρους του λεκανοπεδίου, αποχαρακτηρίστηκε και δόθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ για να γίνει ΓΚΑΡΑΖ. Με τη σειρά του το υπουργείο έδωσε την κατασκευή και την λειτουργία του για 30 ΧΡΟΝΙΑ σε ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Γι’ αυτό το χώρο στάθμευσης, που δεν πρόκειται να εξυπηρετήσει τους κατοίκους του κέντρου, αλλά μόνο τις καφετέριες της πλατείας, η μόνη μάχη που έδωσε ο Δήμος ήταν να αναλάβει αυτός και όχι η εταιρεία, όπως αρχικά προβλεπόταν, το κόστος της διαμόρφωσης της τσιμεντοποίησης πάνω από το γκαράζ!

  Το πρώην ΑΛΣΟΣ μετά την αμφιλεγόμενη «ανάπλαση» του, που κόστισε πανάκριβα, πάνω από 3,50 εκατ. ευρώ, και κατά την οποία κόπηκαν πάνω από 250 δένδρα, έπαψε και τυπικά να είναι …Άλσος! Δεν προστατεύεται πλέον από τη Δασική Υπηρεσία και την νομοθεσία. Ο Δήμος παρά τις εκκλήσεις της Δασικής Υπηρεσίας ΑΡΝΕΙΤΑΙ το χαρακτηρισμό του! Αν συνδυάσουμε αυτή την άρνηση με τη σύσταση του ΝΠΔΔ για το Άλσος και τη συνεχιζόμενη κοπή δένδρων, που δημιουργεί «χέρσες επιφάνειες», έχουμε όλους τους λόγους να ανησυχούμε για την μελλοντική εκμετάλλευση αυτών των φιλέτων.

  Η πιο εύγλωττη, όμως, απόδειξη για τις προθέσεις της δημοτικής αρχής σχετικά με το ξεπούλημα των δημοσίων χώρων και την καταστρατήγηση του δημοσίου συμφέροντος είναι η υπόθεση της δημιουργίας ενός τεράστιου ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ στον ΠΑΝΙΩΝΙΟ με πρόφαση την κατασκευή γηπέδου. Το καλοκαίρι του 2007 το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ΜΕ ΕΙΣΗΓΗΣΗ του ΔΗΜΑΡΧΟΥ ενέκρινε ιδιωτικό επιχειρηματικό σχέδιο εφοπλιστή για τη δημιουργία εμπορικού – αθλητικού κέντρου στον χώρο του Πανιωνίου, που είναι ιδιοκτησία του Δήμου Νέας Σμύρνης. Το επιχειρηματικό σχέδιο προβλέπει 21.500 τετραγωνικά μέτρα εμπορικών χρήσεων.
  Με εισήγηση του δημάρχου το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε, παράλληλα, να επιδοτηθεί ο επιχειρηματίας – εφοπλιστής από το Δήμο με 10.000.000 ευρώ (!) προκειμένου το σχεδιαζόμενο εμπορικό κέντρο … να έχει μικρότερες αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής της πόλης.
  Χάρη στις κινητοποιήσεις των κατοίκων που ξεσκέπασαν τον παράνομο αποχαρακτηρισμό της αθλητικής έκτασης και την προοπτική προσφυγής των κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο επιχειρηματίας και ο δήμαρχος προς το παρόν ΕΚΑΝΑΝ ΠΙΣΩ!

  Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ αποτελεί δείγμα της υποκρισίας της δημοτικής αρχής, που καταγγέλλει την «παράνομη» κατάληψη του «Γαλαξία» και τη μετατροπή του σε ανοικτό αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο. Ο Δήμος έχει μετατρέψει την Κεντρική Πλατεία, τον τεράστιο αυτό δημόσιο χώρο, σε μια απέραντη ιδιωτική καφετέρια με πλήθος αυθαίρετων και παράνομων κατασκευών που χρόνια τώρα «δεν βλέπει».

  Η απόπειρα της δημοτικής αρχής, το φθινόπωρο του 2007, να ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ τον «ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑ», το τελευταίο ελεύθερο κομμάτι δημόσιου χώρους της Κεντρικής Πλατείας, σε παρακείμενη καφετέρια αποτράπηκε από τις έγκαιρες κινητοποιήσεις των πολιτών και τη δυναμική αντίσταση των ατόμων της τρίτης ηλικίας!

  Η περίπτωση όμως της ΟΔΟΥ ΡΑΙΔΕΣΤΟΥ αποτελεί πανελλήνια πρωτοτυπία παρανομιών, κυνισμού και ξεπουλήματος δημόσιου χώρου! Τμήμα της οδού Ραιδεστού, που αποτελούσε μια από τις λίγες εισόδους της πόλης μας, «εκχωρήθηκε» σε γνωστό επιχειρηματία και με πρόσχημα τη μετατροπή της σε δρόμο «ήπιας κυκλοφορίας» διαμορφώθηκε από τον επιχειρηματία σε ιδιωτικό πεζόδρομο – πλατεία, για να καλύψει τις ανάγκες στάθμευσης και ενοποίησης των οικονομικών δραστηριοτήτων του! Ο πρώην ελεύθερος δρόμος φυλάγεται μάλιστα το βράδυ από «φουσκωτούς»!

  ΓΗΠΕΔΑ 5Χ5 κατασκευάζονται από το Δήμο και «ενοικιάζονται» με τα κυλικεία τους σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση. Μαθαίνουμε ότι ένα τέτοιο γήπεδο κατασκευάζεται στην …αυλή του 1ου Δημοτικού Σχολείου στην οδό Κοραή, μαζί φυσικά με το απαραίτητο …κυλικείο! Οι ενδιαφερόμενοι ας σπεύσουν …

  Με την ανοχή και την ενθάρρυνση(;) της δημοτικής αρχής τα ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ της ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ έχουν μετατραπεί σε υπαίθριες και αυθαίρετες καφετέριες, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην κυκλοφορία και τη στάθμευση, ενώ υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής. Μεταξύ των παρανόμων κατασκευών στις πρασιές βρίσκεται και αυτή καταστήματος δημοτικής συμβούλου της πλειοψηφίας, που διετέλεσε μάλιστα και υπεύθυνη της Επιτροπής Αδειοδότησης Καταστημάτων, που υποτίθεται ελέγχει την νομιμότητα των χώρων!

  Τέλος, με τα «παιχνίδια» της Δημοτικής Αρχής με το ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΔΟΜΗΣΗΣ έφθασαν να δίνονται στους εργολάβους ακόμη και τριώροφα, διασφαλίζοντας στο «κόμμα του τσιμέντου», μεταξύ των οποίων τους εργολάβους και τις τράπεζες, τεράστια κέρδη. Την ίδια στιγμή η τσιμεντοποίηση της πόλης υποβαθμίζει τη ζωή όλων μας.

  Στις πρώτες 100 ημέρες λειτουργίας του αυτοδιαχειριζόμενου «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΓΑΛΑΞΙΑ» πραγματοποιήθηκαν δεκάδες εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, διανοούμενων, επιστημόνων, αχτιβιστών, μεταναστών και εκατοντάδων ανθρώπων και συλλογικοτήτων της πόλης μας, που είναι οι οργανωτές και πρωταγωνιστές της καθημερινής ζωής του.
  Στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΓΑΛΑΞΙΑ» έγιναν δεκάδες εκδηλώσεις, όπως για την εξέγερση του Δεκέμβρη, την αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη, την Κωσταντίνα Κούνεβα, την καταπολέμηση των ναρκωτικών, την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Γίνονται προβολές ταινιών, χρήση υπολογιστών, μαθήματα ισπανικών και σε λίγες ημέρες δάσκαλοι από τα σχολεία μας θα αρχίσουν μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες
  Ο «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΓΑΛΑΞΙΑΣ» πραγματοποίησε δεκάδες ανοικτές εκδηλώσεις στην Κεντρική Πλατεία, με τη διοργάνωση ανοικτού θεάτρου, χαριστικού παζαριού ρούχων, προσφοράς βιβλίων, ζωγραφικής για παιδιά, κυνήγι θησαυρού, συνεστιάσεις, συναυλίες και γιορτές.
  Είμαστε μόνο στην αρχή!

  Παράνομοι στην πόλη δεν είναι οι καταληψίες υπεράσπισης των δημοσίων χώρων και υπηρεσιών από το ξεπούλημά τους. Οι πραγματικές παρανομίες στη Νέα Σμύρνη γίνονται από τους «ευυπόληπτους». Αυτούς που δεν φορούν κουκούλες! Αυτούς που ζητούν σήμερα την παρέμβαση του εισαγγελέα για να μπορούν ανενόχλητοι να εμπορευματοποιούν την καθημερινότητά και τις ανάγκες του καθενός μας. Ο εισαγγελέας Σανιδάς και η αστυνομία του, εάν ήθελαν, θα μπορούσαν να βρουν με ευκολία τα λαμόγια στη Νέα Σμύρνη.

  Ο «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΓΑΛΑΞΙΑΣ» δεν αποτελεί μόνο μια έκφραση αντίστασης ενάντια στα συμφέροντα των πολιτικάντηδων, των εργολάβων και των σπεκουλαδόρων της αγοράς ακινήτων, των καφετεριών, των εμπόρων του ελεύθερου χρόνου και των ανθρώπινων αναγκών μας.
  Ο «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΓΑΛΑΞΙΑΣ» αποτελεί μια ανοικτή, συλλογική και αυτοδιαχειριζόμενη έκφραση. Είναι ένας γαλαξίας δημιουργικής φαντασίας και κοινωνικότητας. Μια στάση ζωής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παραδόσεις

Παραδόσεις
Δείτε τη! αξίζει!

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP