Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

ΣοβέτοΤον Ιούνη του 1976 η κυβέρνηση του απαρτχάιντ, του καθεστώτος των φυλετικών διακρίσεων της Νότιας Αφρικής, εκδίδει διαταγή, με την οποία στα γυμνάσια των μαύρων θα διδάσκεται υποχρεωτικά η γλώσσα των αφρικάνερς (των αποίκων από την Ολλανδία). Η διαταγή προκαλεί την αντίδραση των μαύρων μαθητών.
Με αίτημα την ανάκληση της κυβερνητικής διαταγής, οι μαθητές του Σοβέτο -ένα τεράστιο γκέτο με ένα εκατομμύριο μαύρο πληθυσμό κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ- πραγματοποιούν στις 16 Ιουνίου διαδήλωση. Η λευκή Αστυνομία σπεύδει στο χώρο της διαδήλωσης και ανοίγει πυρ κατά των άοπλων μαθητών, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας 13χρονος μαθητής. (στη φωτό εκπρόσωπος του γνωστού είδους εναντίον μαύρου μαθητή).

Οι διαδηλωτές πετούν πέτρες κατά των αστυνομικών και αυτοί απαντούν, πυροβολώντας στο ψαχνό αχνό και τραυματίζοντας άλλους εφτά μαύρους εφήβους.

Η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο.

Οι νεαροί μαύροι αναποδογυρίζουν και πυρπολούν αυτοκίνητα, στήνουν οδοφράγματα και επιτίθενται στους αστυνομικούς με κλαδιά δέντρων και καδρόνια.

Οι ταραχές επεκτείνονται σε όλο το Σοβέτο. Στρατιωτικά ελικόπτερα ρίχνουν δακρυγόνα, για να διαλύσουν τα πλήθη, ενώ είκοσι τουλάχιστον κτίρια πυρπολούνται.

Μέχρι το βράδυ, το Σοβέτο, «σφραγίζεται» από πάνοπλους αστυνομικούς.
Την επόμενη μέρα, οι διαδηλώσεις επαναλαμβάνονται στο Σοβέτο, αλλά και σε άλλες πόλεις. Ολες οι διαδηλώσεις πνίγονται από την Αστυνομία στο αίμα. αλλά συνεχίζονται έως τις 20 του Ιούνη.

Ο μαύρος πληθυσμός θρηνεί 174 νεκρούς, κυρίως παιδιά, έφηβους και νέους. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.200 και οι συλληφθέντες τους 1.300.

Η εξέγερση σηματοδότησε μια νέα εποχή αφύπνισης της πολιτικής συνείδησης της μαύρης πλειοψηφίας. Μόνο μέσα στο πρώτο δίμηνο μετά το Σοβέτο ξεσπούν σοβαρές ταραχές σε 70 συνοικισμούς μαύρων.


Τον Ιούνιο του 1991, σαν σήμερα, στη Νότια Αφρική, καταργείται ο τελευταίος νόμος του Απαρτχάιντ, που προέβλεπε τη διάκριση των κατοίκων σύμφωνα με τη φυλή τους, από τη στιγμή της γέννησή τους.


RD:17/6/2009 12:17 πμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παραδόσεις

Παραδόσεις
Δείτε τη! αξίζει!

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP