Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

ΚΑΓΚΕΛΑ ΠΑΝΤΟΥ

Δημοσιεύουμε κείμενο ομάδας κατοίκων της Νέας Σμύρνης για τα κάγκελα που τοποθετήθηκαν από το Δήμο γύρω από χώρους παιγνιδιού.

ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ

Η πυραμίδα της Πλατείας Νέας Σμύρνης και οι ανοιχτοί χώροι γύρω από αυτήν υπήρξαν για δεκαετίες τόπος παιχνιδιού, γνωριμίας και ανάπτυξης σχέσεων για τα παιδιά, αλλά και για τους ενηλίκους.
Είναι το μοναδικό σημείο της Πλατείας όπου τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με το χώμα και το φυσικό περιβάλλον, να σκαρφαλώσουν και να εκτονωθούν μακριά από τα κάθε λογής τροχοφόρα που καθημερινά παραβιάζουν τον πεζόδρομο της Πλατείας.
Επιπλέον, πρόκειται για το μοναδικό σημείο όπου δεν υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα και δεν εξυπηρετείται κανένα συμφέρον πέρα από την αναψυχή των μικρών παιδιών.
Τα τελευταία χρόνια, με απογοήτευση διαπιστώνουμε την τάση να περιχαρακωθεί κάθε ελεύθερος μη εκμεταλλεύσιμος χώρος στην πόλη μας.
Σε τι χρησιμεύουν άραγε οι καγκελοφραγμένοι δημόσιοι χώροι και που απευθύνονται; Σίγουρα όχι στις πρακτικές ανάγκες των πολιτών στους οποίους ανήκουν. Με ένα σιδερένιο φράκτη δε θα κρατήσετε τα παιδιά απέξω, αντιθέτως μπορεί να προκληθούν σοβαρά ατυχήματα στην προσπάθεια των μικρών παιδιών να προσεγγίσουν τον χώρο που μέχρι πρότινος θεωρούσαν δικό τους.

Ο χώρος της «αλάνας» είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και την κοινωνικοποίηση των παιδιών μας. Πόσο μάλλον όταν έχουμε την τύχη ο χώρος αυτός να περιλαμβάνει ακόμα κάποια δεντράκια.
Με λύπη διαπιστώνουμε, ότι μετά την παράδοση μεγάλων εκτάσεων του Άλσους Νέας Σμύρνης στο «γρασίδι», τώρα ήρθε και η σειρά της Πλατείας. Όπως σε πολλούς χώρους εντός του μοναδικού πραγματικού πνεύμονα της Νέας Σμύρνης, του Άλσους, όπου απαγορεύεται πλέον η πρόσβαση στους δημότες «για να μην καταστραφεί το πράσινο», βλέπουμε ότι μας αντιμετωπίζετε πλέον ως παρείσακτους και στην Πλατεία.
Σίγουρα δε μπορεί να πιστεύετε ότι αποτελεί βιώσιμη λύση διαχείρισης του αστικού περιβάλλοντος η επιλογή του αποστειρωμένου κάδρου που δεν εξυπηρετεί καμία ανάγκη των ανθρώπων στους οποίους ανήκει. Οι παρεμβάσεις αυτές, έχουν άραγε βασιστεί σε επιστημονικές μελέτες και κυριότερα στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης;
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η επικρατούσα τάση στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης από τη δεκαετία του 80’ είναι να απελευθερώνονται οι δημόσιοι χώροι, δεδομένου ότι αποτελούν ιδιοκτησία των πολιτών και όχι αντικείμενο εκμετάλλευσης των δημοτικών αρχών.
Ζητάμε τώρα ο δήμαρχος Κουτελάκης και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Σουρβίνος και Κονιδάρης καθώς και όλο το δημοτικό συμβούλιο να απαντήσει στα ερωτήματα μας για την χρηστικότητα αυτής της αντικοινωνικής, αντιαισθητικής και επικύνδινης δημοτικής παρέμβασης.
Απαιτούμε τώρα να απομακρυνθούν τα κάγκελα από τους χώρους της πλατείας.


ΒΓΑΛΤΕ ΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ
ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παραδόσεις

Παραδόσεις
Δείτε τη! αξίζει!

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP