Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ TOY «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΓΑΛΑΞΙΑ»

Στις 14 Δεκέμβρη 2008, κατά τη διάρκεια των γεγονότων της εξέγερσης που πυροδότησε η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από την αστυνομία, καταλάβαμε το Γαλαξία, το κτίριο που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης μας.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Είμαστε πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν πολιτικές και δημοτικές συλλογικότητες μαζί με πολλούς ανένταχτους, που αναζητούν ένα δημόσιο χώρο έκφρασης και κοινωνικοποίησης.

Αρχικός μας στόχος ήταν η δημιουργία ενός ανεξάρτητου κέντρου πληροφόρησης και δράσης, για να σπάσουμε τη σιωπή για αυτά που συμβαίνουν καθημερινά και τα ΜΜΕ αποκρύπτουν ή διαστρεβλώνουν. Η κατάληψη του Γαλαξία προέκυψε λοιπόν ως ώριμο τέκνο της οργής. Της οργής που μας προκαλεί η καταπάτηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων μας και της αξιοπρέπειας μας από ένα κοινωνικό και οικονομικό σύστημα, που έχει μεταφράσει την ικανοποίηση κάθε ανθρώπινης ανάγκης σε χρηματική σχέση.

Μέχρι τώρα διοργανώσαμε ανοιχτές συζητήσεις - εκδηλώσεις, με μεγάλη συμμετοχή, για θέματα της επικαιρότητας, όπως η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα και η δολοφονική επίθεση με οξύ στη συνδικαλίστρια Κωσταντίνα Κούνεβα (συνοδευόμενη από συγκεκριμένες δράσεις, όπως παρέμβαση στον ΗΣΑΠ Καλλιθέας και λαϊκή κουζίνα για την οικονομική της ενίσχυση). Επίσης διοργανώσαμε προβολές ταινιών, χαριστικό παζάρι ρούχων και άλλα.

Προχωρήσαμε όμως στην κατάληψη του Γαλαξία και για λόγους που έχουν να κάνουν με τις βασικές ανάγκες μιας πόλης, που δεν διαθέτει ελεύθερους δημόσιους χώρους.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ

Ο Γαλαξίας έχει την ιστορία του. Είναι το κτίριο που δημιουργήθηκε με την κατασκευή της πλατείας της Νέας Σμύρνης το 1969. Για 30 χρόνια, με μια σκανδαλώδη σύμβαση, δόθηκε προς εκμετάλλευση σε ιδιώτη. Με την πτώση της δικτατορίας, το διαχρονικό αίτημα των κατοίκων ήταν να αποδοθεί στην πόλη. Η σύμβαση έληξε το 1998 αλλά εδώ και 10 χρόνια η τύχη του Γαλαξία δεν άλλαξε. Η δημοτική αρχή αρχικά άφησε το χώρο να ρημάξει. Στα τέλη του 2005 η κινητοποίηση κατοίκων και φορέων απέτρεψε νέα μίσθωση του χώρου σε ιδιώτη. Από τότε βρίσκεται σε καθεστώς ανάπλασης χωρίς να έχει διευκρινιστεί η μελλοντική λειτουργία του.

Δεν θέλουμε ο Γαλαξίας να γίνει ακόμη ένας χώρος που θα ονομάζεται «πολιτιστικό κέντρο» κατ’ ευφημισμό και κατά τα πρότυπα των «δημοτικών» κινηματογράφων Σπόρτιγκ & Φιλίπ που μισθώθηκαν σε ιδιώτη επιχειρηματία.

ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ

Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα αυτοδιαχειριζόμενο δημόσιο χώρο, μη εμπορευματικού χαρακτήρα. Ο Ελεύθερος Γαλαξίας θέλουμε να γίνει χώρος συνάντησης ανθρώπων και κινημάτων, να γίνει τόπος έκφρασης και δημιουργίας πολιτιστικών και κοινωνικών ομάδων. Ένας ζωντανός χώρος δημόσιας διαβούλευσης για πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα, όπως οι δραστηριότητες που μέχρι τώρα οργανώσαμε και ό,τι άλλο δημιουργικό σκεφτούμε και συζητήσουμε στις ανοιχτές βδομαδιάτικες συνελεύσεις.

Δεκάδες άνθρωποι, τον τελευταίο μήνα, μετατρέπουν ένα γιαπί σε ένα ζεστό και φιλικό χώρο. Σας καλούμε να πάρετε μέρος σε αυτό το αμεσοδημοκρατικό εγχείρημα ώστε να συνδιαμορφώσουμε τη φυσιογνωμία και τις παρεμβάσεις μας. Ο Ελεύθερος Γαλαξίας είναι υπόθεση όλων μας !

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ

την Κυριακή 1/2/2009 στις 18:00 σε συζήτηση με θέμα «Δημόσιοι Ελεύθεροι Χώροι»

την Κυριακή 8/2/2009 στις 18:00 σε λαϊκή συνέλευση με θέμα «Τι Γαλαξία θέλουμε»




Ελεύθερος Γαλαξίας / http://eleftherosgalaxias.blogspοt.com

2 σχόλια:

  1. mpravo paidia! sunexiste dunamika na aposuntonizete to kentro tis neas smyrnis! H katalipsi tou galaksia prepei na sunexistei!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα ήθελα να παραθέσω μερικές σκέψεις που ελπίζω να είναι η αρχή για να τεθούν ορισμένα θέματα προς συζήτηση αφού όπως λέτε και εσείς θέλετε «ένα ζωντανό χώρο δημόσιας διαβούλευσης για πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα». Οι σκέψεις αυτές που κάνω σχετίζονται με τις απαιτήσεις κοινωνικών ομάδων ( η ομάδων πρωτοβουλιών αν θέλετε, όπως μια είστε και εσείς) και τι επιπτώσεις έχουν οι απαιτήσεις αυτές, εάν εφαρμοστούν στους συνανθρώπους τους που βρίσκονται έξω απο αυτές.

    Σαν νέος και φιλόδοξος πολιτικός αλλά κυρίως σαν άνθρωπος, έχω μια ( ανάμεσα σε άλλες ) βασική αρχή. Για να ευημερήσει κάποιος σε ένα μέρος στο οποίο ζεί πρέπει να έχει καταρχήν θετική ψυχολογία και αισιοδοξία για τον ίδιο του τον εαυτό και για την πορεία της ζωής του. Επίσης πρέπει να έχει την απαραίτητη ευελιξία αφού είναι μαθηματικά σίγουρο ότι η πορεία της ζωής του δεν θα μοιάζει πολύ με αυτή που ο ίδιος φανταζόταν αρχικά και σχεδίαζε να κάνει. Η ζωή μας εκπλήσσει σε όλη την διάρκειά της. Η έκπληξη που μας χαλάει τα σχέδια ( και που μας δημιουργεί άλλα ,πολλές φορές καλύτερα ) πρέπει να αντιμετωπίζεται ως έχει. Και τέλος πρέπει να πιστεύει ότι η ευτυχία της ζωής του εξαρτάται (και έτσι πρέπει να είναι) σε γενικές γραμμές απο τον ίδιο. Αυτό το οποίο μας δίνει χαρακτήρα και προσωπικότητα στα μάτια των τρίτων αλλά κυρίως στα δικά μας, είναι οι πράξεις οι οποίες κάνουμε και όχι τα ευχολόγιά μας.
    Με αυτές τις φράσεις στο μυαλό μου θα ήθελα να κάνω κάποια σχόλια στην ανακοίνωσή σας. Συμφωνώ με την ιδέα σας να «δημιουργήσετε ένα ανεξάρτητο κέντρο πληροφόρησης και δράσης» και καλή επιτυχία στην προσπάθειά σας. Συμφωνώ με τις ανοιχτές συζητήσεις εκδηλώσεις που κάνετε καθώς τέτοιες έχουν ξεκινήσει και στο κόμμα του οποίου είμαι μέλος και έχουν τεράστια επιτυχία διότι ο κόσμος στην Ελλάδα έχει μεγάλη ανάγκη απο τέτοιες συζητήσεις (περισσότερη απο όσο νομίζει) που τόσο του έχουν λείψει απο την καθημερινή του ζωή.

    Επειδή είμαι οπαδός της άποψης ότι οι διάφορες γνώμες σε κοινωνικά/ πολιτικά/ οικονομικά θέματα έχουν βάση στην ψυχολογία και τον εσωτερικό κόσμο του ατόμου θα ήθελα πραγματικά να μου εξηγούσατε γιατί ενοχλείστε με την ιδιωτική πρωτοβουλία και τον ιδιώτη. Κανω αυτη την ερώτηση διότι διαβάζω πως απετράπη μια νέα σύμβαση και παραχώρηση του χώρου σε ιδιώτη. Έχοντας ζήσει και στο εξωτερικό δεν μπορώ πραγματικά να καταλάβω πως μεγάλο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας ( και πολύ φοβάμαι και ένα ποσοστό της νεολαίας) απορρίπτει κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία και θεωρεί κάθε ιδιώτη μίασμα. Θα ήθελα να μου απαντήσετε ειλικρινά «τι κακό θα με βρεί» αν ένας ιδιώτης έρθει στην πλατεία και αγοράσει τον Γαλαξία, το οποίο σημαίνει έσοδα για τον Δήμο της Νέας Σμύρνης. Διότι εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον Σπόρτιγκ στον οποίο πάω και συχνά μάλιστα.

    Όταν μιλάτε για « αυτοδιαχειριζόμενο δημόσιο χώρο, μη εμπορευματικού χαρακτήρα» εννοείτε να περάσει ο χώρος κάτω απο την εποπτεία του Δημοσίου, το οποίο ( δηλαδή οι πολίτες μέσω των φόρων τους) θα καλύψει τα έξοδα για την συντήρησή του και τις διάφορες εκδηλώσεις που θα γίνουν εκεί ; Διότι αν το θέλετε αυτό μου μοιάζει αντιφατικό με την διατυπωμένη πρότασή σας «...οργής που μας προκαλεί η καταπάτηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων μας και της αξιοπρέπειας μας από ένα κοινωνικό και οικονομικό σύστημα, που έχει μεταφράσει την ικανοποίηση κάθε ανθρώπινης ανάγκης σε χρηματική σχέση». Διότι στην ουσία αυτό που ζητάτε είναι ΧΡΗΜΑΤΑ απο το Δημόσιο, δηλαδή απο τους συνανθρώπους σας. Και αυτο γιατί η χρήση αυτού του χώρου απαιτεί ρεύμα, νερό , τηλέφωνο ,υπάλληλο ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την καθαριότητα και συντήρηση του κτιρίου καθώς και έξτρα έξοδα που δημιουργούνται κατα την διάρκεια των εκδηλώσεων ( να πούμε λοιπόν αυθαίρετα περίπου 1500 ευρώ το μήνα). Ουσιαστικά ζητάτε αυτή η ανθρώπινη ανάγκη σας να καλυφθεί με χρηματική σχέση .Αν λοιπόν θέλετε αυτό να σας πώ ότι με βρίσκει αντίθετο διότι απλούστατα δεν μπορεί να επιβαρύνεται ο συνολικός προυπολογισμός για τέτοια θέματα που απασχολούν μικρές κοινωνικές ομάδες. Και μπορεί να σας φαίνεται αστείο όμως αιτήματα σαν τα δικά σας είναι πολλά ανα την Ελλάδα ( η λίστα δεν έχει τελειωμό) και ενώ η ικανοποίηση ενός, δεν έχει αντίκτυπο στην κοινωνία η ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τέτοιας φύσεως δημιουργεί αχρείαστο κόστος ειδικά σε μια περίοδο που στην Ελλάδα οι καιροί είναι δύσκολοι. Να θυμίσω ότι το «ΑΛΣΟΣ» είναι Δημόσιος χώρος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «χώρος συνάντησης ανθρώπων και κινημάτων, τόπος έκφρασης και δημιουργίας πολιτιστικών και κοινωνικών ομάδων». Να θυμίσω επίσης ότι η ίδια η πλατεία χρησιμοποιείται για τον ίδιο σκοπό.

    Δεν θέλω να θίξω το θέμα ότι ο Γαλαξίας γίνει αυτό που θέλετε, η πλατεία της Ν.Σμύρνης θα είναι η πρώτη πλατεία στην Ελλάδα ( ίσως και στην Ευρώπη) με αυτοδιαχειριζόμενο δημόσιο χώρο και τόπο έκφρασης και δημιουργίας πολιτιστικών και κοινωνικών ομάδων. Που σημαίνει ότι πολλές άλλες ομάδες να δημιουργηθούν και θα απαιτήσουν το ίδιο σε άλλες πλατείες. Αυτο το συζητάμε άλλη φορά , αλλά το παραθέτω σαν σκέψη.

    Αν θέλετε μια εναλλακτική λύση επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.opencoffee.gr και πάρτε ιδέες για το πως μπορείτε να κάνετε μια αντίστοιχη εκδήλωση με θέματα που σας αφορούν χωρίς να πληρώνει ο κόσμος ευρώ για να συμμετάσχει σε αυτήν και χωρίς εσείς να εξαρτάστε απο κανένα κράτος η Δήμο.

    Ένα τελευταίο θέμα που θέλω να θίξω είνα αυτό των καταλήψεων. Σαν άτομο ήμουν πάντα ΚΑΤΑ τέτοιων κινήσεων με την μορφή που παίρνουν στην Ελλάδα. Δυστυχώς έχει επικρατήσει το φαινόμενο, οι καταλήψεις να θεωρούνται « ασπιρίνες» στα προβλήματα- πονοκεφάλους που αντιμετωπίζει η Ελληνική κοινωνία. Όπως όμως ξέρετε πολύ καλά όλοι, όταν το κεφάλι μας πονάει , είναι επειδή δεν είμαστε υγιείς και όχι επειδη τελειώσανε τα αποθέματα ασπιρίνης στον οργανισμό μας. Αν και η συγκεκριμένη κατάληψη του Γαλαξία δεν με ενοχλεί καθόλου, με ενοχλεί όμως αφάνταστα η κατάληψη στον ΗΣΑΠ και στα Πανεπιστήμια διότι ΚΑΜΙΑ διαμαρτυρία η οποία γίνεται σε βάρος των υπολοίπων, δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί όσο δίκαιη και αν είναι. Όπως μου αρέσει να λέω, αν η γυναίκα σου σε κερατώνει και ξέρει ότι εσύ το ξέρεις, τότε δεν έχει νόημα να κάνεις κρεβατομουρμούρα αλλά πολύ απλά την χωρίζεις διότι αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει. Με την έννοια αυτή θεωρώ ότι διαμαρτυρίες τέτοιου τύπου είναι κοινωνικές κρεβατομουρμούρες διότι η αλλαγή πρέπει να ξεκινήσει απο αλλού και είμαστε πρώτα εμείς οι πολίτες υπεύθυνοι που δεν έχει γίνει ακόμη.

    Να τελειώσω λέγοντας ότι γνωρίζω πολύ καλά πως απευθύνομαι μάλλον κυρίως σε εφήβους και μου αρέσει που θέλετε να πάρετε πρωτοβουλίες να κάνετε κάτι καλό. Όμως επειδή και εγώ είμαι ακόμη νέος, θα τολμήσω να μην χαιδεύω αυτιά για να είμαι ΙΝ και να πώ κάποια πράγματα όπως πιστεύω εγώ ότι έχουν.
    Τελειώνοντας να πω ότι το κείμενο αυτό εκπροσωπεί μόνο εμένα και όχι το κόμμα μου. Είμαι στην διάθεσή σας για περαιτέρω συζήτηση.

    Με εκτίμηση,

    Αλέξανδρος Ηλιόπουλος
    Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Φιλελεύθερης Συμμαχίας

    «Αν αγαπάς την λευτεριά, σε άλλον να μην ελπίζεις. Μόνος σου πάρτην αν μπορείς, αλλιώς δεν την αξίζεις» -Κολοκοτρώνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παραδόσεις

Παραδόσεις
Δείτε τη! αξίζει!

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP