Τρίτη 7 Απριλίου 2009

10, 100, 1000 καταλήψεις (Πετράλωνα, Ν. Φιλαδέλφεια, Πατησίων) (δελτίο αντιπληροφορήσης)

Πετράλωνα
Το πρωί του Σαββάτου (4/4) κάτοικοι των Πετραλώνων κατέλαβαν οίκημα που παλιότερα λειτουργούσε ως ΠΙΚΠΑ. Η κατάληψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της συνέλευσης κατοίκων Κουκακίου, Πετραλώνων και Θησείου. Το κατειλημμένο κτίριο βρίσκεται στα Άνω Πετράλωνα και σκοπός είναι η δημιουργία ανοιχτού κοινωνικού χώρου, όπου θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, ενώ θα λειτουργεί και ως τόπος συνεύρεσης και επικοινωνίας.
Αμέσως ξεκίνησαν οι εργασίες αλλά και οι ανοιχτές συνελεύσεις για τη βελτίωση του χώρου, τις δράσεις, τις εκδηλώσεις και τη γενικότερη λειτουργία του. Μάλιστα υπάρχουν σκέψεις να λειτουργήσει στο χώρο της κατάληψης κοινωνικό ιατρείο.
Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε γλέντι, ενώ ο χώρος είναι ανοιχτός, όπως και οι συνελεύσεις.

Νέα Φιλαδέλφεια
Το προηγούμενο Σάββατο (28 Μαρτίου) κάτοικοι της Νέας Φιλαδέλφειας κατέλαβαν δημοτικό χώρο στην οδό Δεκελείας 116. Από ανακοίνωση των συνάδελφων καταληψιών: «Επιλέγουμε να δημιουργήσουμε έναν μόνιμο αυτοδιαχειριζόμενο χώρο όπου οι κάτοικοι θα μπορούμε να συναντιόμαστε, να συζητούμε, να παίρνουμε πρωτοβουλίες και να δρούμε, συνδιαμορφώνοντας πάνω σε ζητήματα πολιτιστικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά, πολιτικά. Για να νιώσουμε ξανά τη χαρά της δημιουργίας, της αλληλεγγύης και του διαλόγου».
Ανακοινώσεις και καλέσματα στο blog katalipsinf.blogspot.com


Πατησίων & Σκαραμαγκά
Άλλη μια κατάληψη λειτουργεί στο κέντρο της πόλης από τις 18 Μαρτίου, στη διασταύρωση των οδών Πατησιών & Σκαραμαγκά λίγο πιο κάτω από το Μουσείο. Το κτίριο, όπου παλιότερα έμενε και η Μαρία Κάλλας (οι πρώτες εργασίες πραγματοποιήθηκαν υπό τους ήχους της Κάρμεν), ξαναζωντάνεψε και γέμισε κόσμο. Από την πρώτη ανακοίνωση της κατάληψης: «Αποφασίσαμε την επανοικειοποίηση του εγκαταλειμμένου κτιρίου της οδού Πατησίων 61 και Σκαραμαγκά με σκοπό να εδαφικοποιήσουμε στο χώρο αυτό κάποιες από τις διαθέσεις και τις επιθυμίες μας, προκειμένου να το μετατρέψουμε σε ένα ορμητήριο της ζωής που θέλουμε. Να το μετατρέψουμε σε ένα ανοιχτό κοινωνικό χώρο όπου αυτοοργανωμένα, συντροφικά και συλλογικά θα αποτελέσουμε ένα μέρος της συνωμοσίας για την καταστροφή αυτού του κόσμου. Ενάντια σε κάθε μορφή ιεραρχίας και εξουσίας, ενάντια σε κάθε πολιτική και εμπορευματική διαμεσολάβηση, ενάντια σε κάθε θεαματικό ρόλο και έμφυλο διαχωρισμό. Και στην προσπάθεια αυτή αναζητούμε συνεργούς…»
Στην κατάληψη έχουν ήδη διοργανωθεί αρκετές συζητήσεις για την καταστολή, την Κ. Κούνεβα, την αλληλεγγύη στους συλληφθέντες, το θάνατο της Κατερίνας Γκουλιώνη και άλλα πολλά. Η κατάληψη εκφράζεται και εδώ: pat61.wordpress.com

Δημιουργώντας εμείς οι ίδιοι για μας χώρους έκφρασης και συνάντησης, δομές και λειτουργίες, απλώνουμε τα αυτοοργανωμένα και αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματά μας παντού και σε όλους τους τομείς. Πολεμώντας το υπάρχον και δημιουργώντας τώρα το μελλούμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παραδόσεις

Παραδόσεις
Δείτε τη! αξίζει!

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP