Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Καζάκος-Σανιδάς-Κυβέρνηση θα μας βρουν μπροστά τους

Καζάκος - Σανιδάς – κυβέρνηση θα μας βρουν μπροστά τους
Αυτοδιαχειριζόμενοι Χώροι και Πάρκα στην Αθήνα
νέα μορφή επανα-συλλογικοποίησης των εργαζομένων και της νεολαίας

Επιστέγασμα του κινήματος των ελεύθερων χώρων στου Ζωγράφου και στο πνεύμα του Δεκέμβρη δημιουργήθηκε και λειτούργησε για 3 ολόκληρους μήνες στο εγκαταλελειμμένο πρώην Ίνφο Καφέ ο Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος Γαρδένια, συγκροτώντας έναν μοναδικό κοινωνικό πυρήνα. Το πρωί ηλικιωμένοι, το μεσημέρι οι φοιτητές και το απόγευμα νέοι εργαζόμενοι, παιδιά και γονείς μπορούσαν να πιουν φτηνά καφέ και ποτό και να συζητήσουν, να διασκεδάσουν. Κινηματογραφικές προβολές, πολιτικές εκδηλώσεις και πάρα πολλά γλέντια γέμισαν την γειτονιά του Ζωγράφου με ζωντάνια και δημιουργικότητα. Την ίδια στιγμή η νεολαιίστικη εξέγερση του Δεκέμβρη άφησε στην Αθήνα ως κληρονομιά δεκάδες αντίστοιχους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους, όπως το Αυτοδιαχεριζόμενο Πάρκο στα Εξάρχεια, ο Ελεύθερος Γαλαξίας στη Ν. Σμύρνη κ.α. που επανακατακτούν την πόλη για τους κατοίκους της!

Τέτοιοι πυρήνες ουσιαστικά απαντούν στις ανάγκες της θιγόμενης από την οικονομική κρίση και την καθημερινή εξόντωση εργαζόμενης πλειοψηφίας και νεολαίας. Απαντούν στην εγκόλπωση από την καπιταλιστική αγορά κάθε παραμέτρου της ανθρώπινης διαβίωσης (πνίγοντας ασφυκτικά κάθε ανεξάρτητο ή ημιανεξάρτητο δημόσιο χώρο (π.χ. στέκια νεολαίας, πολιτιστικά και αθλητικά κέντρα). Απαντούν στην μετατροπή του ελεύθερου ανθρώπινου χρόνου και των ανθρώπινων σχέσεων σε προϊόν. Απαντούν στην επικράτηση των αξιών του ατομικού δρόμου και της απομόνωσης. Απαντούν σε έναν «καπιταλισμό-τέρας», ο οποίος βρίσκεται παντού παρών και θέλει να φαντάζει ακόμη πιο ανίκητος. Απαντούν στην πολιτική συνείδηση πολίτη-μονάδα-πελάτη! Απαντούν στους δήμους-επιχειρήσεις, που εμπορευματοποιούν κάθε πάρκο και ελεύθερο χώρο! Απαντούν στα πολιτικά σχέδια κυβέρνησης-ΠΑΣΟΚ-ΕΕ για την δημιουργία διευρυμένων χωροταξικών ζωνών αποκλειστικά εμπορευματικής εκμετάλλευσης (βλ. MALL, σχέδια για το κέντρο της Αθήνας) ή «χρυσών κλουβιών» για τις ελίτ (βλ. Hafencity στο Αμβούργο)!

Αν παλιότερα οι μικροκοινωνίες των γειτονιών μπορούσαν να συλλογικοποιήσουν την καθημερινότητα του εργατικού και νεολαιίστικου κόσμου και να ορίσουν τις αξίες της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας και τελικά το πρόταγμα μιας άλλης κοινωνίας, της κομμουνιστικής, σήμερα οι αυτοδιαχειριζόμενοι πυρήνες ίσως να μπορούν να αποδείξουν τη δυνατότητα οργάνωσης συνολικά της ζωής μας και της κοινωνίας μας αλλιώς. Προτάσσοντας ένα άλλο μοντέλο κοινωνικοποίησης /πολιτικοποίησης, από τη μια πλευρά αμφισβητούν τον ίδιο τον καπιταλισμό στον πυρήνα του και από την άλλη αναδεικνύονται σε κέντρο πολιτικών αγώνων και αντεπίθεσης της εργατικής τάξης και της νεολαίας!
Η επίθεση του δημάρχου Ζωγράφου κ. Καζάκου στον Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο Γαρδένια δείχνει ότι ενοχλούσε. Και φυσικά δεν είναι τυχαία! Βρίσκεται πλήρως εναρμονισμένη με την εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά για κλείσιμο όλων των καταλήψεων και την πολιτική βούληση της ΝΔ για αντεπίθεση στην νεολαία και τους εργαζόμενους. Συνεπώς, η μάχη για το Ίνφο Καφέ στου Ζωγράφου αποκτά σημασία τόσο για το κίνημα των ελεύθερων χώρων στην γειτονιά (συνδέεται άρρηκτα με το κίνημα για το Κτήμα Ζωγράφου), αλλά αποκτά και ευρύτερα κεντρικό ρόλο για την πορεία των άλλων αυτοδιαχειριζόμενων χώρων και χώρων πρασίνου, για το ρεύμα ρήξης και αμφισβήτησης που γεννήθηκε τον Δεκέμβρη.
Ως Αντικαπιταλιστική Συνεργασία για την Ανατροπή Ζωγράφου καλούμε όλους τους κατοίκους, πολίτες, εργαζόμενους, νεολαίους, συνταξιούχους, μετανάστες να στηρίξουν κάθε αγωνιστική προσπάθεια και τα αιτήματα για την επαναλειτουργία του Αυτοδιαχειριζόμενου Κοινωνικού Χώρου Γαρδένια.
rd:26/5/2009 8:21 μμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παραδόσεις

Παραδόσεις
Δείτε τη! αξίζει!

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP